Tko kaže da kruh ne može biti i zdrav i ukusan? Ovaj recept obiluje prirodnim začinima i zdravim sjemenkama, a datulje daju prirodnu slatkoću pa ga čak možete jesi kao obrok!
Zagrijte pećnicu na 160°C i pripremite kalup za kruh. Najbolji izbor bi bila srednja pravokutna posuda za kolače, a možete koristiti i silikonski kalup.
Posudu dobro nauljite maslinovim uljem i ostavite sa strane dok pripremate tijesto.
U većoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir i kurkumu (ako koristite). Dodajte sve sjemenke i nasjeckane datulje pa sve dobro izmiješajte.
U drugoj posudi izmiješajte maslinovo ulje, vodu i svježe iscijeđeni limunov sok. Dodajte u posudu sa suhim sastojcima pa izmiješajte lopaticom.
Kad se tijesto formira, prebacite ga u nauljeni kalup i pospite sve sjemenke (ili samo omiljene) po vrhu. Stavite peći na 40-ak minuta.
Kad kruh porumeni, čačkalicom provjerite je li dobro pečen. Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 10-ak minuta. Poslužite toplo ili hladno, ali nemojte pokrivati ili spremati jer je kruh dosta vlažan pa treba stajati na sobnoj temperaturi. Ako želite, kruh možete i zamrznuti kad se ohladi pa vam može trajati 2-3 tjedna.