Nazad na početnu

Kruh

Tko može odoljeti mirisu toplog kruha?

01:00
4 osobe
Lako

Nutritivne vrednosti

142 kalorije
1 g masti
0 mg kolesterola
33 g ugljikohidrata
6 g proteina
3 g vlakana
299 mg natrija
192 mg kalija

Sastojci

  • 1 / 4 šalice palente
  • 1 1 / 3 šalice kipuće vode
  • 1 / 4 šalice melase
  • 1 1 / 2 šalice cjelovitog pšeničnog brašna
  • 1 1 / 2 šalice brašna za kruh ili višenamjenskog brašna
  • 1 kvasac
  • 1 1 / 2 žličice soli
  • 1 bjelanjak, pomiješan s 2 žličice vode za glazuru

Priprema

Priprema

Pomiješajte palentu i kipuću vodu. Dodajte melasu i ostavite da odstoji 5 minuta.

Mikserom izmiješajte cjelovito pšenično brašno, brašno za kruh (ili višenamjensko), kvasac i sol. Postepeno dodajte smjesu s palentom. Dobro izmiješajte (tijesto će biti ljepljivo). Pokrijte s plastičnom folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.

Lim za pečenje nauljite i pospite brašnom. Tijesto oblikujte u okrugli kruh. Stavite u lim za pečenje, pokrijte plastičnom folijom i ostavite sa se diže 40 do 45 minuta.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Neposredno prije pečenja, u plitku tavu s toplom vodom smjestite na najnižu policu u pećnici.

Kruh namažite smjesom bjelanjka i vode. Koristite oštar nož kako bi urezali dvije kose crte na vrhu kruha.

Pecite kruh oko 10 minuta. Izvadite ga i ponovno namažite smjesom bjelanjka i vode. Smanjite temperaturu pećnice na 200°C i pecite kruh 10 do 15 minuta. Ohladite i poslužite.

Energetska vrijednost

142