Nazad na početnu

Kroketi od batata

Za sve ljubitelje pomfrita imamo super lagani recept za krokete od batata koji se mogu jesti kao prilog ili uz umak kao veganski obrok.

00:00
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 2-3 veća batata
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žličica kukuruznog škroba
  • 3 žličice šećera
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 1 dl kokosovog ulja ili maslaca (rastopljenog)
  • maslinovo ili suncokretovo ulje
  • prstohvat soli
  • 1 žličica crvene paprike (po želji)

Priprema

Priprema

  1. Vilicom napravite rupice u batatima i stavite ih peći 45-50 minuta na 200°C. Isto tako, umjesto klasičnog pečenja, možete ih peći u mikrovalnoj pećnici 10-ak minuta. Za to vrijeme napravite premaz.
  2. Izmiješajte mrvice, ½ žlice cimeta, 2 žličice šećera i kukuruzni škrob. Postepeno dodajte kokosovo ulje ili maslac i dobro izmiješajte. Dodajte prstohvat soli i još šećera ili cimeta (po želji). Stavite sa strane i pokrijte dok ne počnete praviti krokete.
  3. Kad se batat ohladi, ogulite ga i stavite u posebnu posudu. Dodajte crvenu papriku, ostatak cimeta i šećera pa zgnječite batat. Ne trebate dobiti pire od batata, dovoljno je da postane gusta smjesa s grudicama. Ako vam je batat dovoljno sladak, ne trebate dodavati šećer.
  4. Smjesu stavite u hladnjak na 20-ak minuta i zagrijte pećnicu na 190°C.
  5. U posudu stavite papir za pečenje. Rukama oblikujte krokete, kuglice ili valjuške od batata pa ih uvaljajte u smjesu od mrvica koju ste pripremili. Krokete stavite na papir za pečenje, prelijte ih maslinovim ili suncokretovim uljem i stavite peći na 20-ak minuta.
  6. Ako želite jače pečene krokete, ostavite ih u pećnici još 10-ak minuta. Smjesu možete zamrznuti nakon što uvaljate krokete u mrvice pa ih peći kasnije. Poslužite toplo, s umakom po želji.