Nazad na početnu

Krem juha od špinata

Od malena nas roditelji uče pravilnoj i korisnoj prehrani, a ova lagana i zdrava juha od špinata pravi je udžbenički primjer hrane koja obiluje vitaminima i mineralima te vas drži sitima dugo vremena.

00:30
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 250 g listova svježeg špinata
  • 1 luk
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 krumpir srednje veličine
  • 500 ml vrhnja
  • prsohvat soli
  • prsohvat mljevenog crnog papra
  • ribani parmezan
  • kiselo vrhnje
  • 1 jaje

Priprema

Špinat je bogat kalijem, magnezijem, manganom, cinkom i bakrom, omegom 3 masnih kiselina; izvor je B kompleksa; vitaminom A koje pomaže u očuvanju vida, a ujedno ima i nizak udio masti. Špinat možemo nazvati „željeznom bombom“ budući da 100 g špinata sadrži čak 25% ukupne preporučene dnevne doze željeza. Isto tako bogat je izvor antioksidansa i ima antikancerogena svojstva.

Priprema:

  1. Operite špinat i krumpir te oguljeni krumpir naribajte na trakice. U dubokoj tavi na maslinovom ulju pirjati narezani luk i češnjak. Zatim naribani krumpir dodajte u tavu.
  2. Nakon što ste dodali i propirjali špinat, ulijte mlijeko i pustite da kipi 5 do 10 minuta
  3. U smjesu dodajte sol i papar po želji te ručnim mikserom miksajte dok se ne dobije glatka, jušna tekstura. Na juhu možete staviti malo parmezana ili kiselog vrhnja.

BONUS SAVJETI:

Ako želite pojačati okus možete se okrenuti tradicionalnijem načinu „dekoracije“ i ispeći jaje na oko te njime pokriti juhu.

Zbog svoje kratke pripreme, malog broja sastojaka te bogatstva vitamina ovaj je recept idealan za studente i osobe u žurbi.

Recept je savršen kao lagana i zdrava večera, no ujedno može poslužiti i kao predjelo.