Zagrijte pećnicu na 180°C. U posudi izmiješajte maslac i 100 g šećera ili zaslađivača dok se ne sjedine. Zatim dodajte jaja i vaniliju i miješajte 4-5 minuta.
U drugoj posudi izmiješajte brašno, zob, prašak za pecivo, cimet i sol. Dodajte sastojke u prethodno napravljenu smjesu i dobro izmiješajte.
Kalup za muffine nauljite i stavite po 1 žlicu tijesta. Lagano pritisnite svaki muffin da se stvori rupa. Pecite 15-20 minuta dok tijesto ne porumeni i nemojte brinuti ako i sredina kolačića naraste.
Izvadite kolačiće i dok su još vrući u kalupu nauljite staklene čaše s vanjske strane i pritisnite ih u svaki kolačić. Ostavite da se hladi 15-ak minuta.
Za to vrijeme u blenderu izmiješajte polovicu oguljenih smokve. Na vatru stavite 20 g šećera ili zaslađivača i sok od limuna pa dodajte izblendane smokve. Miješajte dok ne dobijete sirupastu smjesu, a po potrebi dodajte želatinu. Ostale smokve ogulite i prekrižite na pola.
Izvadite čaše iz kolačića, zatim izvadite kolačiće iz kalupa. Napunite ih sirupom od smokve i stavite polovicu smokve kao na slici. Stavite u hladnjak na barem 2 sata prije posluživanja i ukrasite po želji.