1 žlica meda, javorovog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača
200 g šećera u prahu ili prirodnog zaslađivača u obliku praha
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C i maslacem i brašnom namastite kalup za tortu veličine cca 23 cm ili stavite papir za pečenje.
U velikoj posudi izmiješajte sitno narezanu metvicu, koricu grejpa i šećer, odnosno prirodni zaslađivač. Sve dobro izmiješajte rukom dok se ne pretvori u zrnatu vlažnu smjesu.
Zatim dodajte jaja i miješajte dok se zaslađivač ne usitni, odnosno dok ne dobijete tečnu smjesu malo svjetlije boje. Dodajte maslinovo ulje, sok od grejpa i pulpu od grejpa koju ste prethodno usitnili u blenderu da ne ostanu veliki komadi.
Dodajte žlicu po žlicu brašna, zaitm prašak za pecivo, sodu i sol i dobro izmiješajte dok ne dobijete gusto tijesto.
Prebacite smjesu u kalup i pecite 30-ak minuta dok tijesto ne porumeni. Kolač ostavite u kalupu dok se u potpunosti ne ohladi, a za to vrijeme napravite glazuru.
Izmiješajte svježe iscijeđeni sok od grejpa, med i šećer ili drugi zaslađivač u prahu. Prelijte preko ohlađenog kolača i ukrasite kriškama grejpa i metvice ili po želji.