Nazad na početnu

Kolač od grejpa i maslinovog ulja

Torta od grejpa, s dodatkom maslinovog ulja i metvice, izvrstan je i zdrav desert koji će vas oduševiti bogatim okusom i jednostavnom pripremom!

00:40
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 2 žlice metvice
  • 2 žlice korice grejpa
  • 1 žlica pulpe grejpa (po želji)
  • 1 dl soka od grejpa
  • 150 g prirodnog zaslađivača ili bijelog šećera
  • 2 jaja
  • 2 dl maslinovog ulja
  • 180 g višenamjenskog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo
  • ¼ sode bikarbone
  • prstohvat soli

 

Glazura

 

  • 1 dl soka od grejpa
  • 1 žlica meda, javorovog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača
  • 200 g šećera u prahu ili prirodnog zaslađivača u obliku praha

Priprema

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C i maslacem i brašnom namastite kalup za tortu veličine cca 23 cm ili stavite papir za pečenje.
  2. U velikoj posudi izmiješajte sitno narezanu metvicu, koricu grejpa i šećer, odnosno prirodni zaslađivač. Sve dobro izmiješajte rukom dok se ne pretvori u zrnatu vlažnu smjesu.
  3. Zatim dodajte jaja i miješajte dok se zaslađivač ne usitni, odnosno dok ne dobijete tečnu smjesu malo svjetlije boje. Dodajte maslinovo ulje, sok od grejpa i pulpu od grejpa koju ste prethodno usitnili u blenderu da ne ostanu veliki komadi.
  4. Dodajte žlicu po žlicu brašna, zaitm prašak za pecivo, sodu i sol i dobro izmiješajte dok ne dobijete gusto tijesto.
  5. Prebacite smjesu u kalup i pecite 30-ak minuta dok tijesto ne porumeni. Kolač ostavite u kalupu dok se u potpunosti ne ohladi, a za to vrijeme napravite glazuru.
  6. Izmiješajte svježe iscijeđeni sok od grejpa, med i šećer ili drugi zaslađivač u prahu. Prelijte preko ohlađenog kolača i ukrasite kriškama grejpa i metvice ili po želji.