U tavi na malo ulja propirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak.
Kad luk zastakli dodajte rižu i miješajte oko 2 minute. Maknite s vatre.
U zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte rižu, krušne mrvice, razmućeno jaje, sol, papar, peršin i vodu. Smjesu dobro promiješajte rukama i ostavite da odstoji oko pola sata u frižideru. Smjesu zatim oblikujte u kuglice jednake veličine i stavite na veći tanjur.
Da biste pripremili umak u loncu zagrijte ulje, dodajte brašno i miješajte 1 minutu. Zatim polako ulijevajte vodu te dodajte pasiranu rajčicu, bosiljak, sol, papar i šećer ako ga koristite. Dobro promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 do 12 minuta, odnosno dok umak ne proključa.
U umak jednu po jednu ćuftu, smanjite temperaturu kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Ako je umak previše gust, slobodno usred kuhanja dodajte još 1 dl vode.