Nazad na početnu
Sastojci
- 1 kg rajčica
- 2 dl temeljca (pilećeg ili povrtnog)
- 4 češnja češnjaka
- 1 bijeli luk
- 50 g maslaca
- 1 žlica pasirane rajčice
- 3 žlice svježeg bosiljka
- 1 žličica timijana
- 1 dl Aceto Balsamica
- 2 dl maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Rajčice operite i narežite na pola. Stavite ih u posudu za pečenje okrenute mesom prema gore. Dobro posolite i popaprite pa okrenite meso prema dolje.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak, pospite timijan i zalijte maslinovim uljem. Stavite peći na 30 minuta, dok se rajčice lagano ne raspade i porumeni.
- Za to vrijeme na vatri rastopite maslac i dodajte luk. Smanjite vatru i ostavite da se kuha 15-ak minuta dok luk ne poprimi zlatnu boju i postane karameliziran. Dodajte pasiranu rajčicu, kuhajte još dvije minute i prelijte Aceto Balsamico.
- Izvadite rajčice iz pećnice, dodajte ih u lonac s lukom i pasiranom rajčicom. Dodajte i timijan, češnjak i sokove koje je rajčica pustila u lonac. Po želji pojačajte začine (timijan, češnjak, sol i papar), dodajte svježi bosiljak i otopljeni temeljac i ostavite da pirja 20-ak minuta.
- U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera napravite krem juhu. Po želji dodajte još začina, a ako vam juha bude previše gusta, dodajte još temeljca i dobro izmiješajte. Poslužite toplo uz prepečeni kruh ili pohani sir i ukrasite svježim bosiljkom ili po želji.
