Nazad na početnu

Juha od leće i limuna

Zdrava i slasna juha za Vaše nepce.

01:20
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 45 ml maslinovog ulja
  • 1 veliki crveni luk, sitno narezan
  • 2 režnja češnjaka, sitno narezana
  • 15 ml pasirane rajčice
  • 2 g mljevenog kumina
  • 1 g soli, ili po želji
  • 0,5 g svježe mljevenog crnog papra
  • 0,3 g čilija u prahu, ili po želji
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 200 g crvene leće
  • 1 velika mrkva, narezana na kockice
  • 30 ml soka od limuna, ili po želji
  • 10 g svježe nasjeckanog peršina
  • 20 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 g čilija u prahu

Priprema

Priprema

Zagrijte 3 žlice maslinovog ulja u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Umiješajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane zlatno smeđi, to jest oko 5 minuta. Umiješajte pasiranu rajčicu, kumin, sol, crni papar i 1/8 žličice čilija u prahu. Kuhajte i miješajte 2 minute, taman dok se začini upiju.

Umiješajte pileći temeljac, leću i mrkvu. Dovedite do vrenja na visokoj vatri, a zatim smanjite vatru na srednje nisku, pokrijte i pirjajte dok leća ne budu mekana, znači na oko 30 minuta.

Sa štapnim blenderom smiksajte juhu, no nemojte do kraja kako ne bi bila potpuno kašasta.

Umiješajte sok od limuna i peršin, a zatim začinite sa solju po želji.

Poškropite s maslinovim uljem i prstohvatom čilija u prahu.

Poslužite vruće.