Pinca ili sirnica je suhi kolač koji se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa. Riječ je o slatkom dizanom tijestu koje se poslužuje za uskrsni doručak.
Sastojci:
Pomiješajte kvasac s malo šećera i žlicom mlakog mlijeka te ga pokrijte folijom i stavite nekoliko minuta na toplo mjesto da se digne.
Sitno izmrvite brašno i maslac. U smjesi napravite udubljenje u koje ćete dodati šećer, žumanjke, vanilin šećer, sol, limunovu koricu i dignuti kvasac.
Umijesite tijesto te ga pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže nekoliko sati. Optimalno bi bilo preko noći.
Dignuto tijesto razrežite na 4 dijela. Svaki dio oblikujte kao kugle.
Na lim stavite papir za pečenje i na njega prebacite kugle. Pokrijte ih i ostavite na toplome mjestu dok se ne udvostruče.
Svaku kuglu dvaput lagano zarežite po sredini, premažite jajem i posipajte šećerom.
Pecite na 180 stupnjeva 35-40 minuta.