Nazad na početnu
Sastojci
- 100 g čokolade bez šećera (gorka, s većim udjelom kakaa)
- 400 g slanutka, neslanog
- 150 g sezama
- 2 dl sezamovog ulja
- 3 dl maslinovog ulja
- 2 dl vode
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema
Priprema
- Napravite namaz od sezama (poznat i kao tahini). Na vrućoj tavi popržite sezam, bez ulja, ali stalno miješajte da vam sezam slučajno ne zagori jer će namaz imati gorak okus.
- Kad sezam dobije zlatno-smeđu boju, maknite s vatre, stavite u blender i dodajte sezamovo ulje i sol. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako nemate sezamovo ulje, možete koristiti maslinovo.
- Namaz od sezama stavite da se hladi. Za to vrijeme rastopite čokoladu na vatri, bez dodavanja šećera ili drugih sastojaka.
- Slanutak izvadite iz konzerve i operite. U blender stavite slanutak, namaz od sezama, maslinovo ulje, sol, vodu, ekstrakt vanilije i šećer u prahu pa sve dobro izmiješajte.
- Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i miješajte još kratko, ali ne trebate brinuti ako vam ostanu sitni komadići. Humus možete poslužiti uz svježe voće, poput banana, jabuka ili jagoda, uz slane krekere i perece ili koristite kao kremu za desert po želji.