Nazad na početnu
Sastojci
- 1 srednja cikla
- velika konzerva slanutka
- 1 protisnuti režanj češnjaka
- žlica tahini paste
- 2 žlice soka od limuna
- sol
- žlica maslinovog ulja
- sjemenke sezama (po želji)
Priprema
Priprema humusa od cikle
- Uključite pećnicu da se zagrije na 200°C.
- Operite ciklu i zamotajte ju u aluminijsku foliju. Pecite oko 50 minuta, odnosno dok nije potpuno mekana. Pričekajte da se cikla malo ohladi pa uklonite aluminijsku foliju. Ogulite ciklu i narežite na manje komade.
- Ocijedite slanutak, a tekućinu stavite sa strane za slučaj da želite razrijediti umak.
- U posudu električne sjeckalice stavite ciklu, procijeđeni slanutak, češnjak, tahini pastu, sok od limuna i sol.
- Uključite sjeckalicu na najjaču brzinu te postupno dodavajte maslinovo ulje dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu. Ako vam se umak čini pregust, slobodno ga razrijedite tekućinom od slanutka.
- Prebacite umak u posudu koja se može hermetički zatvoriti. Po želji na vrh dodajte sjemenke sezama i malo maslinovog ulja.
- Humus može stajati u frižideru do 5 dana.