Nazad na početnu

Humus od cikle

Ako ste ljubitelj humusa, onda morate isprobati verziju najpopularnijeg zdravog umaka s pečenom ciklom.

00:55
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 1 srednja cikla 
  • velika konzerva slanutka 
  • 1 protisnuti režanj češnjaka 
  • žlica tahini paste 
  • 2 žlice soka od limuna 
  • sol 
  • žlica maslinovog ulja 
  • sjemenke sezama (po želji) 

Priprema

Priprema humusa od cikle

  1. Uključite pećnicu da se zagrije na 200°C.
  2. Operite ciklu i zamotajte ju u aluminijsku foliju. Pecite oko 50 minuta, odnosno dok nije potpuno mekana. Pričekajte da se cikla malo ohladi pa uklonite aluminijsku foliju. Ogulite ciklu i narežite na manje komade.
  3. Ocijedite slanutak, a tekućinu stavite sa strane za slučaj da želite razrijediti umak.
  4. U posudu električne sjeckalice stavite ciklu, procijeđeni slanutak, češnjak, tahini pastu, sok od limuna i sol.
  5. Uključite sjeckalicu na najjaču brzinu te postupno dodavajte maslinovo ulje dok ne dobijete glatku, kompaktnu smjesu. Ako vam se umak čini pregust, slobodno ga razrijedite tekućinom od slanutka.
  6. Prebacite umak u posudu koja se može hermetički zatvoriti. Po želji na vrh dodajte sjemenke sezama i malo maslinovog ulja.
  7. Humus može stajati u frižideru do 5 dana.