Nazad na početnu

Gulaš od svinjetine

Gulaš od svinjetine uvijek je odlična ideja kada poželite pojesti nešto na žlicu, a istovremeno zasitno.

01:35
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 500 g svinjske lopatice 
  • 400 g pasirane rajčice 
  • 200 ml bijelog vina 
  • Režanj češnjaka 
  • 2 srednje mrkve 
  • 3 luka 
  • žlica mljevene slatke paprike 
  • žlica Vegete 
  • sol 
  • papar 
  • lovorov list 
  • ulje ili domaća svinjska mast 
  • po želji krumpir, njoke ili tjestenina

Priprema

Priprema:

  1. Meso očistite od žilica i narežite na kockice, luk nasjeckajte, a mrkvu ogulite i sitno naribajte.
  2. U dubljem loncu zagrijte malo ulja ili svinjske masti na srednjoj vatri. Dodajte luk, protisnuti češnjak i mrkvu, te popržite dok luk omekša.
  3. U lonac dodajte meso, te pržite oko 5 minuta dok ne posvijetli.
  4. Zatim ulijte vino i kuhajte uz stalno miješanje.
  5. Kad vino ispari dodajte pasiranu rajčicu, lovorov list, začinite mljevenom paprikom, soli i paprom, te poklopljeno pirjajte oko sat i pol uz povremeno dodavanje vode.
  6. Ako je prerijetko razmutite žlicu brašna s malo vode te dodajte u gulaš. Kuhajte još par minuta uz neprestano miješanje do željene gustoće.
  7. Pred kraj kuhanja po želji dodajte kuhanu tjesteninu, njoke ili krumpir.