Nazad na početnu

Gazpacho

Španjolska hladna juha s povrćem za šest osoba.  

00:25
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 2 velika režnja češnjaka
  • 1 žumanjak
  • 1 debela šnita kruha, koricu uklonite
  • 90 ml maslinovog ulja
  • 450 g konzervirane cjelovite oguljene rajčice
  • 900 g zrelih rajčica, narezanih i s izvađenim sjemenkama
  • 1 veliki luk, narezani
  • 1 krastavac, oguljen i narezan
  • 2 crvene paprike, narezane
  • 1 veliku žlicu pasirane rajčice
  • Sol
  • Crni papar
  • 2 limuna, narezana na kriške

Priprema

Priprema

Stavite češnjak, žumanjak i kruh u blender ili mikser i smiksajte ih. Za vrijeme dok se sve to miksa (ako imate takav tip miksera) lagano dodavajte ulje u tankom stalnom toku, sve dok se smjesa ne pretvori u smjesu nalik majonezi.

Dodajte nasjeckane rajčice, luk, krastavce, paprike i pasiranu rajčicu u manjim dozama te nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu.

Zasolite i zapaprite, a zatim stavite u hladnjak dok ne mislite poslužiti gazpacho.

Prije nego što poslužite, probajte još jednom da li ima dovoljno začina.

Poslužite hladno uz krišku limuna, kako bi gosti po želji mogli istisnuti malo u gazpacho.