Nazad na početnu
Sastojci
- 1 veća tikvica
- 75 g kozjeg sira (ili ovčjeg)
- 100 g slanine
- 120 g brašna
- 4 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 2 dl mlijeka
- 2 dl maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Tikvicu narežite na tanke ploške ili kockice i spremite u hladnjak. Isto tako, narežite ili naribajte sir i kratko rashladite. Odmah odvojite par komadića tikvice i sira koje ćete kasnije staviti na kruh.
- Na vatri dobro zagrijte tavu, stavite narezanu slaninu i pržite 3-4 minute. Dodajte tikvicu i sir i pržite dok slanina ne porumeni i tikvica ne omekša, povremeno miješajući. Maknite s vatre i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
- Za to vrijeme izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i papar u jednoj posudi, a jaja, mlijeko i ulje u drugoj. U posudi sa suhim sastojcima napravite rupu i dodajte mješavinu mlijeka, jaja i ulja pa rukama formirajte tijesto.
- Kad se ohlade, u tijesto dodajte poprženu tikvicu, sir i slaninu. Nauljite kalup za kruh ili stavite papir za pečenje. Prebacite tijesto u kalup i dodajte komade sira i tikvice (koje ste prethodno odvojili) na vrh.
- Pecite otprilike 45 minuta, dok kruh ne porumeni. Čačkalicom provjerite je li unutrašnjost dobro pečena i izvadite van. Ostavite da se hladi u kalupu 10-ak minuta. Narežite i poslužite toplo ili hladno, po želji.
