Falafel od cvjetače

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo. Ne zna se točno odakle potječe prvi recept za falafle – neke teorije govore da se falafel jeo još za vrijeme faraona u Egiptu, dok druge sugeriraju da je u Egipat došao s Arapskog poluotoka. Kako god, danas se može jesti posvuda, a zahvaljujući Olji – i u vašem domu! I to u malo drugačijoj varijanti.

Falafel od cvjetače Izvor slike: Olja Brkljač – Olja’s Kitchen

00:50

Sastojci:

 

Umak

 

 

Punjenje

 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  2. Sve sastojke osim cvjetače i maslinovog ulja stavite u blender i usitnite. Ako nemate blender možete to napraviti i sa štapnim mikserom. Bitno je da svi sastojci budu usitnjeni.
  3. Cvjetaču naribajte na ribež u posebnu posudu.
  4. Spojite sve navedene sastojke i oblikujte 16 okruglih loptica od dobivene smjese.
  5. Kada ste ih oblikovali premažite ih maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C 20 minuta.
  6. Izvadite ih iz pećnice i okrenite loptice na drugu stranu te dodatno pecite još 20 minuta. Falafel od cvjetače je gotov!
  7. Tortilju namažite s umakom kojega ste pripremili tako da ste pomiješali sve navedene sastojke.
  8. Dodajte matovilac, krastavce, rajčice, nasjeckani ljubičasti kupus, chilli i falafel od cvjetače.
  9. Sve to zamotajte u tortilju, naribajte parmezan, nakapajte limetu i uživajte.

U slast!

Ostali recepti

Bruschetti s avokadom i mozzarelom
Kremasti humus od bundeve
Smoothie od ananasa s mentom
Linguini s pečenim rajčicama i chilli lignjama
Smoothie od kelja, celera i jabuka
Smoothie s tofuom i voćem
Brancin sa shiitake gljivama i graškom
Čokoladni sufle
© 2025 Zdravi recepti