Bez obzira na to što je riječ o prženoj hrani, falafel kuglice iznimno su zdrave. Poslužite ih kao dio salate ili sendviča.
Sastojci:
1. U multipraktik ili električnu sjeckalicu stavite ocijeđeni slanutak, nasjeckani češnjak, ljutiku, peršin, kumin, brašno, sol i papar. Sastojke usitnite, međutim pripazite da smjesa ne postane previše kompaktna.
2. Od dobivene smjese oblikujte kuglice, a zatim ih stavite u frižider na 10 minuta.
3. Za to vrijeme možete pripremiti umake.
4. Umak od jogurta pripremite tako što ćete u zdjeli pomiješati jogurt, sok od limuna, ulje i kopar. Dodajte sol i papar po ukusu.
5. Za tahini umak pomiješajte tahini pastu, češnjak, sok od limuna, 2 žlice tople vode i sol po ukusu. Želite li rjeđi umak dodajte još malo vode.
6. U dubljoj tavi zagrijte ulje. Pažljivo stavite pripremljene kuglice u ulje i pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Kad su kuglice gotove, posolite ih i premjestite u tanjur na koji ste prethodno stavili papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
7. Poslužite toplo uz pripremljene umake.