Nazad na početnu

Falafel kuglice

Bez obzira na to što je riječ o prženoj hrani, falafel kuglice iznimno su zdrave. Poslužite ih kao dio salate ili sendviča.

00:30
4 osobe
Lako

Sastojci

  • konzerva slanutka
  • 4 nasjeckana režnja češnjaka
  • 1 ljutika
  • 2 žlice svježe sjeckanog peršina
  • žlica kumina
  • 3 žlice brašna
  • sol
  • papar
  • ulje 

Umak od jogurta: 

  • grčki jogurt
  • limun
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica svježe nasjeckanog kopra
  • sol
  • papar 

Tahini umak: 

  • 5 žlica tahini paste
  • protisnuti režanj češnjaka
  • polovica limuna
  • topla voda 
  • sol 

Priprema

Priprema:

1. U multipraktik ili električnu sjeckalicu stavite ocijeđeni slanutak, nasjeckani češnjak, ljutiku, peršin, kumin, brašno, sol i papar. Sastojke usitnite, međutim pripazite da smjesa ne postane previše kompaktna.

2. Od dobivene smjese oblikujte kuglice, a zatim ih stavite u frižider na 10 minuta.

3. Za to vrijeme možete pripremiti umake.

4. Umak od jogurta pripremite tako što ćete u zdjeli pomiješati jogurt, sok od limuna, ulje i kopar. Dodajte sol i papar po ukusu.

5. Za tahini umak pomiješajte tahini pastu, češnjak, sok od limuna, 2 žlice tople vode i sol po ukusu. Želite li rjeđi umak dodajte još malo vode.

6. U dubljoj tavi zagrijte ulje. Pažljivo stavite pripremljene kuglice u ulje i pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Kad su kuglice gotove, posolite ih i premjestite u tanjur na koji ste prethodno stavili papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.

7. Poslužite toplo uz pripremljene umake.