Nazad na početnu

Domaći sirup od ribizla

Napravite osvježavajući sok od ribizla koji se odlično uklapa u ove vruće, ljetne mjesece!

01:30
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 1 kg ribizla
  • 200 ml vode
  • 10 g limunske kiseline
  • 500 g šećera  

Priprema

Priprema

  1. Operite ribizle.
  2. Prelijte ih vodom i dodajte limunksu kiselinu.
  3. Zagrijavajte ribizle na srednje jakoj patri, dok ne popucaju.
  4. Propasirajte ih kroz gusto cjedilo.
  5. Propasiranom soku dodajte šećer i kuhajte na slaboj vatri dok se u potpunosti ne otopi (pripazite da ne zavrije).
  6. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce.
  7. Zatvorene boce okrenite na poklopac, cca 10 minuta.
  8. Okrenite na podnožje i pustite da se u potpunosti ohlade.
  9. Ohlađeni sirup čuvajte na hladnom i mračnijem mjestu.

Jeste li znali?

Ribizle jačaju imunitet, snižavaju kolesterol i čuvaju zdravlje srca!

100 g ribizla sadrži oko 54 kcal!