Izvor slike: 123RF
Sastojci:
- ½ kg trešanja
- 200 g šećera
- 1 limun (organski)
- ½ mahune vanilije
- 1 štapić cimeta, po želji
Priprema
- Operite trešnje i izvadite koštice. Pomiješajte ih sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u hladnjaku te povremeno promiješajte.
- Nakon 12 sati procijedite trešnje i stavite samo sok u lonac. Kuhajte ga 20 minuta, dok se malo ne ugusti.
- U međuvremenu ogulite limun. Mahunu vanilije prerežite na pola, izvadite sjemenke i dodajte u trešnje. Iscijedite limunov sok i također dodajte u trešnje.
- Koricu limuna i 1/2 očišćene mahune zavežite u gazu (možete dodati i štapić cimeta). U lonac, u kojem je sok od trešanja, dodajte trešnje i paketić od gaze. Kuhajte 10 minuta. Izvadite paketić, dobro ga ocijedite pa kuhajte još 15 minuta. Ugasite vatru i ulijte pekmez u sterilizirane staklenke.
- Zatvorite staklenke i okrenite naopako (na poklopac). Ostavite da se ohlade i spremite na hladno i mračno mjesto.
Jeste li znali?
Trešnje su pune antioksidansa, sprječavaju razne vrste raka, reguliraju krvni tlak i kolesterol i potiču mršavljenje.