Domaći pekmez od trešanja, bez želatina

Pripremite ukusni pekmez od trešanja uz prirodne sastojke, bez dodavanja želina!

Domaći pekmez od trešanja, bez želatina Izvor slike: 123RF

01:30

Sastojci:

Priprema

  1. Operite trešnje i izvadite koštice. Pomiješajte ih sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u hladnjaku te povremeno promiješajte.
  2. Nakon 12 sati procijedite trešnje i stavite samo sok u lonac. Kuhajte ga 20 minuta, dok se malo ne ugusti.
  3. U međuvremenu ogulite limun. Mahunu vanilije prerežite na pola, izvadite sjemenke i dodajte u trešnje. Iscijedite limunov sok i također dodajte u trešnje.
  4. Koricu limuna i 1/2 očišćene mahune zavežite u gazu (možete dodati i štapić cimeta). U lonac, u kojem je sok od trešanja, dodajte trešnje i paketić od gaze. Kuhajte 10 minuta. Izvadite paketić, dobro ga ocijedite pa kuhajte još 15 minuta. Ugasite vatru i ulijte pekmez u sterilizirane staklenke.
  5. Zatvorite staklenke i okrenite naopako (na poklopac). Ostavite da se ohlade i spremite na hladno i mračno mjesto.

Jeste li znali?

Trešnje su pune antioksidansa, sprječavaju razne vrste raka, reguliraju krvni tlak i kolesterol i potiču mršavljenje.

Ostali recepti

Krem juha od mladog luka
Ledeni desert od jagoda i mente
Punjeni šampinjoni
Muffini s malinama
Tjestenina s piletinom i sezamom
Ledene naranče
Kompot od borovnica i kokosovog šećera
Bezglutenski kruh s rajčicama
© 2025 Zdravi recepti