Nazad na početnu
Sastojci
- 7 kg krušaka
- 2 dl soka od limuna, svježe iscijeđenog
- 2 dl soka od naranče, svježe iscijeđenog
- 1 žlica limunove korice
- 800 g šećera ili prirodnog zaslađivača
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 1 čaša vode
Priprema
Priprema
- U veliki lonac stavite vodu bez dodataka dok dođe do vrenja. Za to vrijeme u posudu stavite što hladniju vodu i dodajte led. Kad voda prokuha, smanjite vatru i dodajte oprane kruške s korom na 20-ak sekundi.
- Izvadite kruške i odmah iz prebacite u ledenu vodu. Kad se malo ohlade, ogulite ih, izrežite na četvrtine (po dužini) i uklonite koštice i stabljiku.
- Kad narežete sve kruške, premjestite ih u veliki lonac i dodajte vodu, sok od limuna i limunovu koricu. Kad voda zakuha, kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta, zatim smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta.
- Prebacite kruške u blender i kratko izmiješajte, tako da ostanu komadići, a vodu izlijte. Zatim premjestite u posudu, dodajte šećer, vaniliju, cimet, muškatni oraščić i sok od naranče i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Ponovno stavite na srednju vatru dok ne proključa, smanjite i miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Namaz možete staviti u posudu u hladnjak ili ga pohraniti u staklenke, kao pekmez.
