Nazad na početnu
Sastojci
- 1 bundeva
- 75 g smeđeg šećera
- 2 žlice javorovog sirupa
- 2 dl nezaslađenog soka od jabuke
- 2 žličice limunovog soka
- 1 žličica cimeta
- 2 žličice naribanog đumbira
- 1 žličica đumbira u prahu
- prstohvat soli
Priprema
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C. Bundevu narežite na pola, stavite u posudu za pečenje, na koju ste prethodno stavili i papir za pečenje, i stavite peći na 45 minuta.
- Kad meso od bundeve skroz omekša, izvadite iz pećnice, žlicom odvojite sredinu i stavite odmah u blender. Miješajte dok ne dobijete glatki pire od bundeve, izvadite i ostavite da se hladi. Ako imate veliku bundevu, možete blendati svaku polovicu posebno.
- Pire od bundeve izvadite i stavite na vatru. Dodajte šećer, sirup, sok, limunov sok i cimet i dobro izmiješajte. Naribajte đumbir pa dodajte u smjesu zajedno s đumbirom u prahu i ponovo izmiješajte.
- Kuhajte dok smjesa ne počne ključati, zatim dodajte prstohvat soli, smanjite vatru i kuhajte još 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Namaz ohladite, premjestite u posude i čvrsto zatvorite da ne ulazi zrak. Možete ga držati 20-ak dana u hladnjaku, a ako želite imati namaz i tijekom ljeta, slobodno zamrznite posude, pazeći pritom da su čvrsto zatvorene.
