Sami pripremite ovu tradicionalnu jesensku poslasticu kojoj malo tko može odoljeti!
04:00
4 osobe
Lako
Sastojci
5 kg paprike
2,5 kg patlidžana
7,5 dcl ulja
5 do 10 feferona (ovisno želite li blagi ili ljuti ajvar)
0,5 l alkoholnog octa
2,5 l vode
3 žlice soli
3 žlice šećera
1 žlica papra u zrnu
Priprema
Priprema domaćeg ajvara
Patlidžane i paprike dobro operite. Paprike očistite od sjemenki i zajedno s patlidžanima narežite na kockice.
U hladnu vodu stavite ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda prokuha ubacite paprike i patlidžane izrezane na kockice. Pustite da prokuha. Kada se paprika i patlidžani skuhaju izvadite ih van.
Sameljite ohlađene paprike, patlidžane i feferone. Zagrijte ulje i kuhajte 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
Ulijevajte ajvar u vruće staklenke i ostavite u mlakoj pećnici (50°C) dok se ne ohladi. Kad se ohladi na vrh ajvara ulijte malo ulja, zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnon mjestu.