Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje promjera 18 cm.
Kuhajte datulje u vodi, uklonite s vatre kada voda prokuha. Dodajte sodu bikarbonu i dobro izmiješajte. Ostavite da se ohladi i povremeno promiješajte.
Pomiješajte čokoladu, orahe, brašno i prašak za pecivo.
Mikserom istucite maslac i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte. Dodajte datulje i ponovno dobro izmiješajte. Pažljivo umiješajte smjesu s brašnom i čokoladom.
Tijesto ulijte u pripremljen kalup za pečenje i pecite oko 40 minuta.
Za glazuru pomiješajte čokoladu, slatko vrhnje i šećer. Kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Glazuru prelijte preko toplog kolača i pospite nasjeckanim orasima.