Zagrijte pećnicu na 180°C. Namažite maslacem i pospite brašnom kalup za pečenje promjera 23 cm.
Brašno, kakao i sol pomiješajte. Rastopite čokoladu i maslac u mikrovalnoj pećnici.
Jaja i šećer miksajte na pari 5 do 7 minuta. Uklonite s topline i nastavite miksati dok se ne ohladi, oko 3 do 5 minuta. Dodajte smjesu s brašnom i sve lagano izmiješajte. Umiješajte rastopljenu čokoladu s maslacem i ulijte tijesto u pripremljen kalup.
Pecite oko 25 minuta. Kada se ohladi, tortu horizontalno prerežite da dobijete 2 dijela.
Stavite šećer i vodu u posudu i miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sok od limuna i pustite da se ohladi.
Sve sastojke stavite u tavu i pirjajte dok trešnje ne otpuste svoje sokove, oko 5 minuta.
Uklonite trešnje s vatre. Kuhajte sok iz trešanja na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi. Kada se ohladi umiješajte trešnje.
Bjelanjke istucite sa sodom bikarbonom. Dodajte pola šećera i sve dobro izmiješajte.
Žumanjke i preostali šećer, vanilin šećer, maslac, vrhnje i čokoladu stavite kuhati. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Gustin pomiješajte s malo vode i dodajte u vruću smjesu. Sve dobro izmiješajte.
Dodajte trećinu bjelanjaka i dobro promiješajte na 10 sekundi. Umiješajte preostale bjelanjke i sve zajedno lagano miksajte.
Stavite jedan sloj kolača natrag u kalup i navlažite ga šećernim sirupom. Stavite polovicu trešanja i prekrijte s polovicom moussa.
Navlažite sljedeći sloj kolača sa šećernim sirupom i nježno ga stavite preko moussa. Stavite preostale trešnje, a zatim ostatak moussa.
Ostavite kolač preko noći u frižideru. Prije posluživanja ga ukrasite trešnjama i komadićima čokolade.