Nazad na početnu

Aromatična juha od bundeve

Svi znamo stih iz pjesmice koje se (ne)rado sjetimo kada se temperature spuste imalo niže od poželjne sobne temperature. Ali ipak – ne boji se tko je zdrav! Uz ovu juhu od bundeve nit' će vam biti zima, nit' ćete biti bolesni.

00:50
4 osobe
Lako

Sastojci

  • 2 kg butternut bundeve
  • 2 kom crvenog luka
  • 2 kom stabljike celera
  • 2 kom mrkve
  • 2 kom češnja češnjaka
  • ½ kom svježeg chilija
  • 5 kom svježe kadulje
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • 1 l pilećeg temeljca ili pileća kocka za juhu
  • Letifico ulja uljane repice (po želji)
  • bučino ulje (po želji)
  • bučine sjemenke (po želji)
  • kruh (po želji)
  • parmezan (po želji)
  • sol (po želji)
  • papar (po želji)

Priprema

Priprema

  1. Na ulju uljane repice popržite listove kadulje na oko 30 sekundi ili dok ne potamne i postanu hrskavi. Zatim ih izvadite iz lonca.
  2. Dobili ste predivno aromatično ulje na kojemu ćete ispržiti povrće koje ste prethodno sitno nasjeckali. Luk, celer, mrkvu, češnjak, chilli i ružmarin začinite sa soli i paprom te pirjajte na laganoj vatri oko 10 minuta da povrće omekša.
  3. Dodajte narezanu bundevu i pileći temeljac, pustite da zavri, smanjite vatru i pustite da lagano kuha oko 30 minuta.
  4. Za to vrijeme kriške kruha pokapajte s malo bučinog ulja i na njega naribajte parmezan.
  5. Stavite u pećnicu na 200 stupnjeva oko 10-tak minuta dok se sir ne otopi i kruh postane hrskav. Pazite samo da vam ne izgori kao meni prvi put. J
  6. Kada je povrće gotovo stavite ga u blender i izmiksajte. Začinite sa soli i paprom do savršenstva.
  7. Juhu poslužite s nekoliko kapi bučinog ulja, bundevinim sjemenkama i kruhom.